Schrijversleven

Goede voornemens

Het is vandaag Blue Monday. Zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. Want schijnbaar kan met een wetenschappelijke formule worden aangetoond op welk moment mensen het meest in een dip zitten vanwege mislukte goede voornemens. Ik vind dit belachelijk, maar ik maak dan ook geen goede voornemens voor het nieuwe jaar. Daarnaast staat 2014 nog fris in mijn geheugen en kan ik me wel slechtere dagen herinneren.

Zelf ben ik in de weken voor kerst en oudejaarsavond met heel andere dingen bezig dan met het bedenken van goede voornemens. In die weken verander ik in een soort Scrooge en mopper ik over alles dat moet en waar ik geen zin in heb, en hoe het kopen van een stokbrood in de supermarkt op een oorlogsmissie lijkt. Het enige lichtpuntje van deze maand zijn de oliebollen van de plaatselijke bakker. Die ik, om het speciaal te houden, alleen op oudejaarsavond eet. Nergens in deze paar weken denk ik na over wat ik in het nieuwe jaar wel of niet zal doen.

Een betekenisvolle datum

Stiekem begrijp ik het wel. Hoe je soms een speciaal moment nodig hebt om ergens mee te starten. Ik wacht al tijden op het juiste moment om te beginnen met schrijven. Een betekenisvolle datum, een mijlpaal in mijn leven, gewoon iets dat staat voor een nieuw begin. Het perfecte moment om het verhaal mee te beginnen.

Dat ik als blogger/schrijver denk, helpt helemaal niet. Ik begin een tekst liever met “Op mijn vijfentwintigste verjaardag …” of “Op de eerste dag van het nieuwe jaar …” dan “Woensdag 22 april … “. Gewoon, omdat ik vind dat het mooier staat. Of omdat ik hier en daar wat autistische trekjes heb. Zo ziet het archief van een blog er bijvoorbeeld mooier uit als je op 1 januari begint..

Nu wacht ik dus al een tijd op dat speciale moment om aan mijn verhaal te beginnen, maar dat lijkt niet te komen. Geen enkel moment is, voor mijn gevoel, bijzonder genoeg. Maar gisteren, op de betekenisloze 18 januari, besloot ik om niet langer te wachten, maar het verhaal gewoon te beginnen en de datum zelf speciaal te maken.
Dus mocht je vandaag enorm teleurgesteld zijn in jezelf vanwege de niet behaalde goede voornemens, morgen is er weer een dag.